22 February 2007

Σαν χτες...

Αν ζούσε θα ήταν σχεδόν 11 ετών. Αρκετά γερασμένη δηλαδή...
Ο λόγος για τη Dolly, το πρώτο θηλαστικό που δημιουργήθηκε με τη μέθοδο SCNT (Somatic Cell Nuclear Transfer).

Με τη μέθοδο αυτή ο πυρήνας ενός σωματικού κυττάρου (αναφέρεται σε οποιοδήποτε κύτταρο του σώματος πλην των ωαρίων κ των σπερματοζωαρίων) απομονώνεται από το κυτταρόπλασμα και εισάγεται σε ένα ωάριο, του οποίου ο πυρήνας έχει επίσεις αφαιρεθεί.
Η πρωτοπορία της μεθόδου αυτής έγκειται στο γεγονός ότι έγινε δυνατή η δημιουργία εμβρύου χωρίς τη σύντηξη ωαρίου με σπερματοζωάριο (που είναι κ η φυσιλογική πορεία). Το προκύπτον έμβρυο είναι έτσι κλώνος του οργανισμού απ' όπου έχει παρθεί το σωματικό κύτταρο, δηλαδή, έχει το ίδιο γενετικό υλικό.
Η μέθοδος αυτή απεδείχθη επαναστατική όσον αφορά στις εφαρμογές που μπορεί να έχει, όπως είναι η προστασία ειδών υπό εξαφάνιση, στην έρευνα, τη μεταμόσχευση οργάνων κ στη δημιουργία βλαστικών κυττάρων (stem cells).
Η πλέον πρόσφατη εξέλιξη είναι η δημιουργία "δια-ειδικών" εμβρύων, δηλαδή, εμβρύων που προέρχονται από σύντηξη πυρήνα ανθρώπινου σωματικού κυττάρου με ωάριο θυλαστικού για ερευνητικούς σκοπούς (iSCNT, interspecies SCNT).

Φυσικά τα ηθικά διλλήματα που προκείπτουν είναι άπειρα κ όλα ξεκινούν από την ίδια βάση... Τι είναι ζωή, πότε ένα έμβρυο παύει να είναι μια μάζα κυττάρων κ θεωρείται οργανισμός... κ η λίστα δεν τελειώνει ποτέ...

Δε θα μακρυγορήσω, δεδομένου ότι υπάρχει άπειρη βιβλιογραφία online κ όσον αφορά στη μέθοδο καθεαυτή κ στους κοινωνικο-ηθικούς περιορισμούς.


Σαν χτες, λοιπόν (κλείνοντας), ανακοινώθηκε η γέννηση της Dolly, η οποία έμελε να πυροδοτήσει ένα domino εξελίξεων, τις οποίες είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς κ ακόμη πιο δύσκολο να ταχθεί υπέρ ή κατά.
Just for the record...
  • η Dolly πήρε το όνομά της από την ηθοποιό Dolly Parton, δεδομένου ότι χρησιμοποιήθηκε μαστικό κύτταρο για την κλωνοποίηση - εμφανής η σύνδεση, ναι?
  • απεβίωσε 15 Φεβρουαρίου 2003 από ασθένεια των πνευμόνων η οποία εμφανίζεται κυρίως σε μεγαλύτερης ηλικίας πρόβατα
  • εκτίθεται βαλσαμωμένη στο Edinburgh's Royal Museum
  • ένας από τους "ηθικούς αυτουργούς" της ομάδας του Roslin Institute που έκαναν την έρευνα κ πραγματοποίησαν την κλωνοποίηση είναι καθηγητής μου στο University of Nottingham ;) hehehe

3 comments:

deceiverius said...

Τα πράγματα είναι απλά καρδιά μου....
http://farm1.static.flickr.com/143/400164846_24629f57b1_o.jpg

Galavardi said...

timouko se vriskw para para polu swsto!!! alla na xareis mi paizeis me ton pono mas, edw stis 3enities pou eimaste! :p

(va8u ble aerostrwma diastaswen 140x191m k kostous 20pounds perimenei atoma na to skasoun xoroPIDWNTAS-xaxaxaxaxa! efthymios speaking-not me-mi pare3igi8w kiolas :p )

deceiverius said...

ska-ska-skaste to!!!!!!